Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Άρτον και θέαμα



Ο άρτος μας τελειώνει.Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ρομπέν των φτωχών να μοιράζουν στη ζούλα κανένα καρβέλι, που κι αυτό χαμένο πάει, γιατί πού φράγκα για τη μασέλα του παπού...Το θέαμα όμως καλά κρατεί.Και δεν παύει να μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, τότε που με πήρε ο μπαμπάκας από το χέρι να δούμε τον Π.Α.Ο. Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, άρχισε να βρέχει πέτρες, ενώ το τσούρμο μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο κι έριχνε ψιλές και χοντρές στα πράσινα ανθρωπάκια.Τελικά φύγαμε σώοι, αλλά έμεινα με την απορία.Μετά από 23 χρόνια η απορία παραμένει. Ήταν βέβαια κι εκείνη η χρονιά, που με αφορμή τα ούρα του Τσίγγωφ, σύσσωμη η Λάρισα έκλεισε δρόμους και σιδηροδρόμους και τρέχαν οι παπάδες να ευλογίσουν και οι δημαρχαίοι να φωτογραφηθούν.
Κι έπειτα, στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο σκηνικό τόσες φορές, ώστε να σιχαθώ οριστικά το άθλημα κι ότι παρασιτικό σχετίζεται μ'αυτο.
Το γήπεδο θυμίζει στρατηγικές πυρόσβεσης: βάζουμε μια μικρή φωτιά για να ανακόψουμε τη μεγάλη.Το θέμα όμως είναι ότι κατά καιρούς, από χώρος ελεγχόμενης βίας γίνεται εστία ανεξέλεγκτης βίας, η οποία συνοδεύεται από μια πρωτοφανή πολιτική, κοινωνική και αστυνομική ανοχή. Εκεί ξεχνάμε ότι ο μπάτσος παίρνει 700 ευρώ, τα μαγαζιά γίνονται λαμπόγυαλο υπέρ πίστεως, οι Μέτοχοι γίνονται αμέτοχοι και τρέξε μετά εσύ κορόιδο να πληρώνεις τα σπασμένα των εγκάθετων των ανώνυμων εταιριών που λυμαίνονται τον αθλητισμό χάριν γοήτρου και κέρδους.
Και δως του ευχολόγια και προσευχές για τη βία, αλλά να μη θίξουμε ρε παιδί μου και τους οπαδούς, ψηφοφόροι είναι κι αυτοί και βάζουν την ομάδα πάνω κι απ τη γκόμενα! Και που να τρέχεις, αφού όλοι έτσι κάνουν στο γήπεδο, πιτσιρικάδες, νταήδες, παλλικαράδες και Πρετεντέρηδες.Τι μπουκάλι, τι μολοτωφ...
Είναι κρίμα να στερηθεί ο φιλήσυχος και το παιδί του τη δυνατότητα να κάνει εντός γηπέδου αυτά που δε μπορεί να κάνει εκτός.Να γίνει άντρας και το παλλικάρι, να μάθει πως οι πολλοί μαζί γαμάνε και δέρνουν, πως όταν η ομάδα αδικείται η αυτοδικία επιβάλλεται.Κι ούτε κανείς θα τραβήξει πιστόλι να τους καθαρίσει, ούτε στο τμήμα θα τους σαπίσει στο ξύλο, ούτε θα σταματήσει την πορεία τους στο κέντρο της πόλης. Θα βγουν και οι τοπικοί άρχοντες να συνδράμουν σε βαθμό ανάλογο με την υποκουλτούρα και την αθλιότητα των ίδιων και της πόλης τους.
<<Ένα ολόκληρο γήπεδο κόχλαζε, φώναζε και πέταγε μπουκάλια εκείνη τη στιγμή. Εύλογο είναι και εσύ να αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο εθιμικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα. Όποιος δεν έχει πάει γήπεδο δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει γίνει αυτές τις στιγμές. Όταν νιώθεις ότι αδικείσαι αντδράς με όποιον τρόπο βρεις εκείνη τη στιγμή>>. τάδε έφη ο φιλήσυχος κύριος Πρετ.

16 σχόλια:

  1. Δεν το πάω καθόλου το άθλημα!!!
    Το "τα ούρα του Τσίγγωφ" τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το άθλημα πλέον έχει ενδιαφέρον, όταν δείχνει πανηγυρισμούς στ'αποδυτήρια...λολολολ
    Με πρόσχημα εντοπισμό ουσιών στα ούρα, θα κοβαν από την αελαρα 3(?) βαθμούς και θα΄χανε το πρωτάθλημα, απ'όσο θυμάμαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θάνε!
    Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι όλα αυτά αφήνονται επίτηδες, προκειμένου να εκτονώνονται οι μάζες και να μην ξεσπούν κατά της κρατικής εξουσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οργανωμένη βία μεταξύ συμμοριών υπάρχει πάντα. Στην Αγγλία καθαρίσανε τα γήπεδα και αυτοί απλώς πλακώνονται αλλου. Στην Ελλάδα δεν τα καθαρίζουνε γιατί μάλλον δε θα μείνει κανένας να πηγαίνει στο γήπεδο - με το πρωτάθλημα πουλημένο και τους παίκτες σε αθλια φυσική κατάσταση, αν σε ενδιαφέρει η μπάλλα δεν πας γήπεδο, κάθεσαι σπίτι και βλέπεις La Liga στο filmnet!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @suncitizen: ε, τότε προφανώς ως 'μέτρο' είναι ανεπαρκές
    @ Τι περιμένεις κι εσύ από μια χώρα που αναγάγει το πρωτάθλημα Ευρώπης σε ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας κι ας είναι δανεικό το εθνικό σώβρακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που λέει ο Suncitizen το έχει διατυπώσει σε ολόκληρη διάλεξη ο Noam Chomsky.
    Προσωπικά έχω πάει σε όλα τα γήπεδα, αλλά μόνο σε συναυλίες. Χάνω κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @apos : τι να χάνεις ρε συ, όπως ξέρεις υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει ένα κυριακάτικο μεσημέρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι ναι! Δεκτό! :)
    Ευχαριστώ για την εξήγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αααα πολύ ωραία η φωτό πάνω ψηλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω πάει ποτέ. Ποτέ δεν το συμπάθησα. Μου θυμίζει μόνο τη μιζέρια της γκρίζας Κυριακής με τη φωνή του Διακογιάννη. Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @HF.: Thanks. Την άνοιξη στα χωριά βρίσκεις απίστευτα λουλούδια.Αυτό ήταν σε 2 χρωματικές εκδοχές, στο ίδιο σημείο!
    @Κύκνε, καλησπέρα...πάντα τη μισούσα την αθλητική Κυριακή, δε μπορούσαμε να δούμε τίποτε άλλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπαίνω σήμερα το πρωί σε ταξί ο ταξιτζής να μιλάει στο τηλέφωνο και να βρίζει τον Γκιουλέκα (βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης,υφυπουργός Εσωτερικών σε θέματα Τύπου) επειδή δεν βοήθησε όπως ισχυριζόταν με ρουσφέτι τον Άρη.Να απειλεί να συγκεντρωθούν και να κάψουν το μαγαζί του αδερφού του και διάφορα άλλα!είχαμε μετά από όλα αυτά έναν διάλογο,ο ταξιτζής ο κλασσικός τύπος του "μα το λέει ο Μπάμπης ο Σουγιάς",άπλυτος,με την γνωστή προφορά των τρία λ κτλ. ,οπότε δεν νομίζω ότι είχαν και επιτυχία αυτά που είπα...
    Έχει γίνει πραγματικά πληγεί για τη χώρα το θέμα του ποδοσφαίρου!Κάποιοι μαφιόζοι ασχολούνται με την διοίκηση αποκτώντας αμέσως ένα στρατό κανίβαλων υπηκόων και τεράστια πολιτική επιρροή που τους επιτρέπει οικονομικά και όχι μόνο εγκλήματα.Κάποιοι ηλίθιοι κάφροι από τα ραδιόφωνα ανεβοκατεβάζουν τουλάχιστον βουλευτές με γνώμονα το "συμφέρον" της ομάδας!Η πολιτική ζωή εκβιάζεται από τους γηπεδικούς νταβατζήδες με αρχινταβατζή τον Κόκκαλη!Όταν δε άκουσα να λένε τους Μακεδόνες Βούλγαρους και τους Κύπριους Τούρκους έγινε εγώ Τούρκος (ναι όπως θα καταλάβετε και παρακάτω αν σιχαίνομαι όλες τις ομάδες τους γαύρους και για πολιτικούς λόγους περισσότερο)
    Προσωπικά δεν ασχολήθηκα ποτέ με το ποδόσφαιρο,μόνο τυπικά και από οικογενειακή παράδοση δηλώνω Παναθηναϊκός και όπως είπε και ο Θάνος το μόνο που εκτιμώ στο ποδόσφαιρο είναι τα αποδυτήρια...(ο μόνος λόγος που επέτρεπα στον μπαμπά να με παίρνει καμιά φορά μαζί του στο γήπεδο είναι γιατί έριχνα και καμιά κλεφτή ματιά στα αποδυτήρια ιδίως όταν γινόταν επεισόδια...ο καημένος ο πατέρας μου πάλι νόμιζε ότι έτσι θα αγαπήσω το άθλημα και δεν θα γινόταν αυτό που ίσως ανέκαθεν ήξερε)
    Και για να μην είμαι μονόπλευρος το ίδιο αγανακτούσα όταν οι Θεσσαλονικείς περίμεναν να πάρουν πρωτάθλημα επί Βενιζέλου ΥΠΠΟ και όταν τον έτρωγαν τον έβριζαν,δηλαδή ρε μπιπ μπιπ τι να σας έκανε ο Μπένυ;να μπει αυτός να βάλει γκολ για να κερδίζετε εσείς;όχι φανταστείτε τον Μπένυ με ποδοσφαιρικά σορτσάκια...ή για να σας εκδικηθώ για την ακαλαισθησία σας παλιόκαφροι σας καταριέμαι μετά τον Μπένυ με σορτσάρκια να τον δείτε στα αποδυτήρια!
    Σαφώς φυσικά ευθύνη έχουν και οι πολιτικοί που δέχονται τον εκβιασμό!Αλλά αν τον δεχτείς εσύ σίγουρα θα τον δεχτεί ο επόμενος,είτε ως πρόσωπο είτε ως κόμμα.Μόνο με εθνική ομόνοια θα λυθεί το θέμα.
    Α,ο μαφιόζος Μελισσανίδης έγινε χορηγός του Μπαρθ (Βαρθολομαίου) και πήρε από τον "άγιο" μια βυζαντινή τιτλάρα νααααααααααα!Η καλύτερη θα ήταν το Άρχων Μέγας Λαμογιοφύλαξ...Όχι να ακούγονται και τα σκατά του Μπάρθ γιατί σαν πολύ άγιο τον παρουσιάζει ο κάθε ανθέλληνας θολοκουλτουριάρης...για την δημοσιότητα μέχρι και την ΑΕΚ Ιδέα βάφτισε,αν εσύ ρε Τούρκε που είσαι ο Οικ.Πατριάρχης λες τέτοιες πίπες για να αυξήσεις την δημοφιλία (άρα δύναμη για το παρόν,υστεροφημία για μετά το κακάρωμα) ο απλός κάφρος ΑΕΚτζής που τα σπάει δεν θα αισθανθεί απόλυτα δικαιολογημένος και δικαιωμένος;Αυτό το αναφέρω απλώς ως παράδειγμα...
    Μιας και αναφέρατε τα λουλούδια,κι εμένα μου αρέσουν και έχω βοτανολογήσει ολόκληρες περιοχές και μέσα στην τύχη μου έκανα και ανακάλυψη όχι στα φυτά βέβαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αστον τον Πατριάρχη, αρκετά βάσανα έχει στο κεφάλι, χαλάλι τζάνεμ.
    Για τα υπόλοιπα, όλως παραδόξως συμφωνούμε...
    Τι ανακάλυψες? κανένα σεντούκι λίρες ή κανένα ζευγάρι εν δράσει? :))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι πολλά βάσανα έχει...είναι δύσκολο να κάνει όλες τις λαμογιές που κάνει καθημερινά για να βγάζει χρήμα,αλλά μην ξεφύγουμε από το θέμα της ανάρτησης.
    Όχι δεν ανακάλυψα τίποτα από τα δύο αλλά κάτι τουλάχιστον 40000000 χρόνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τα πρώτα δόντια του Μητσοτάκη, απολιθωμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αίτηση ψυχιατρικής εκτίμησης: